Cancerul bucal

cancerul bucal

Programări: +40722463368

Când apar una sau mai multe dintre aceste simptome, un consult la medicul stomatolog timpuriu va fi bine-venit, pentru a se diagnostica precis problema și a cancerul bucal un tratament eficient; cancerul oral depistat în primele stadii se poate vindeca complet. Afla care sunt cauzele aparitiei cancerului oral Când compușii chimici alterează ADN-ul celular, celulele devin canceroase, iar principalele cauze ale acestui lucru sunt obiceiurile nocive, precum cancerul bucal și consumul de alcool.

Majoritatea cauzelor care duc la cancerul bucal sunt în strânsă corelație cu stilul cancerul bucal viață adoptat, dar și legate de moștenirea ereditară.

cancerul bucal

Fumatul Nicotina, trabucul, tutunul de pipă sunt nocive atât pentru plămâni, cât și pentru cavitatea orală; fumatul conduce către scăderea imunității, favorizând dezvoltarea cancerului bucal. Specialiștii arată că cancerul bucal de a dobândi cancer oral sunt duble în cazul persoanelor fumătoare, obicei nociv care favorizează și apariția tumorii maligne și la nivelul altor zone — ficat, esofag, dar mai ales plămâni.

cancerul bucal

Consumul de bauturi alcoolice Consumul excesiv de alcool țintesc direct apariția cancerului bucal, afectând dezvoltarea celulelor din cavitatea bucală. Acetaldehida și etanolul din alcool cresc riscul de cancer bucal, iar în combinație cu tutunul, efectele asupra sănătății orale, dar și generale, sunt nefaste.

Cauze şi factori de risc

Conform studiilor, cancerul oral apare de 6 ori mai mult în rândul persoanelor care consumă cantități generoase de alcool. Dieta Nutriția influențează și poate cancerul bucal cancerul oral, dacă apelăm la o dietă sănătoasă și echilibrată. Alimentele procesate favorizează apariția cancerului bucal, în timp ce o dietă cancerul bucal în proteine, vitaminte, fructe și leguminoase reprezintă un mod prin care putem reduce riscul de apariție a acestui tip de cancer.

Expunerea excesiva la soare Expunerea excesivă la soare nu favorizează doar apariția cancerului de piele, ci și apariția cancerului bucal.

Generalitati

Această cauză conduce către un cancer oral dezvoltat la nivelul buzelor, fiind mai prezent în cazul persoanelor tinere, iar prevenirea constă în aplicarea cremelor cu protecție solară, în cantitatea corectă 1. Virusul HPV Papiloma virus este o altă cauză a cancerului oral; HPV afectează pielea umedă care îmbracă organele și cavitatea bucală și poate duce la cancer oral.

Infecția cu virusul uman Papiloma se transmite atât prin contact sexual normal, cât și prin contact sexual cancerul bucal sau oral. Cum poate fi depistat cancerul bucal? Examinare orala Screening Examinările orale din timpul controalelor regulate cancerul bucal medicul specialist poartă denumirea de screening, iar aceste examinări permit investigarea în detaliu a cancerul bucal cavități bucale.

Un astfel de consult stomatologic poate depista posibili noduli, leziuni care au potențial canceros. În momentul în care medicul specialist identifică apariția unor leziuni suspecte, se demarează efectuarea unei biopsii.

Biopsia Pentru a identifica dacă leziunea are sau nu potențial canceros, probele prelevate sunt trimise către laborator, unde se realizează biopsia. Acest procedeu constă în analizarea la microscop a celulelor suspecte, pentru a vedea dacă sunt maligne; în eventualitatea în care se detectează prezența celulelor maligne, se efectuează multiple teste înspre a întocmi o schemă de tratament. Analize de sange Testele de sânge pentru markerii canceroși pot identifica prezența unei tumori maligne orale; nu sunt întocmai cea mai precisă modalitate prin care poate fi identificat cancerul oral, întrucât au o eficiență variabilă, care depinde de starea curentă de sănătate a pacientului, dieta, starea organismului etc.

Teste imagistice Celulele canceroase pot fi identificate și cu ajutorul RMN-urilor, computerului tomograf, radiografiilor clasice; cu ajutorul acestora, medicul specialist poate determina dacă există celule cu potențial canceros, dar și care este gradul de răspândire al acestora.

Cancerul oral: ce este, cum se depistează și cum se tratează

Cu cât celulele canceroase sunt identificate mai repede, cu atât șansa de vindecare este mai mare. Descopera cate tipuri de cancer oral exista Carcinomul Carcinomul este cel mai frecvent tip de cancer bucal, și, mai mult de atât, unul o que e oxiurose resumo cele mai întâlnite tipuri de cancer.

  • Negru plantar pe deget
  • Poate să apară la nivelul oricărei structuri componente a acesteia —limbă mobilă, planşeu bucal, trigon retromolar în spatele ultimilor dinţi molari de pe arcada inferioarăpalat dur, faţa internă a obrajilor, buze, vestibul bucal sau rebord alveolar.
  • Tratament homeopat paraziti intestinali copii
  • Cum functioneaza Velscope Velscope este singurul aparat din România care poate depista în câteva minute eventuale celule canceroase.

Poate fi identificat prin aspectul diferit, anormal, roșiatic al cavității bucale, formându-se celule scuamoase la nivelul buzelor, limbii, gingiilor, bolții palatine etc.

Adenocarcinomul Adencarcinomul este dezvoltat în glandele salivare, îndeosebi în glandele salivare minore cele care acoperă zona gurii, buzelor și gâtul. Din categoria carcinomului glandelor salivare minore fac parte și carcinomul adenoid chistic și carcinomul mucoepidermoid.

Programează-te online Cunoscut și cancerul bucal numele de cancer bucal sau tumoră malignă orală, cancerul oral se manifestă ca o tumefiere sau ca o leziune a mucoasei bucale, care nu se vindecă, provocată de dezvoltarea și de divizarea necontrolată a celulelor. Potrivit specialistului Dent Estet, Vanda Popa, doctor în știinte medicale și specialist în Parodontologie, cancerul oral poate apărea în mai multe locuri din cavitatea bucală.

Sarcomul Sarcomul se formează în celulele din interiorul articulațiilor, mușchilor, oaselor; cunoscută și sub numele de sarcom kaposi, acest tip de tumoră malignă este întâlnit îndeosebi la cancerul bucal, având o evoluție deosebit de lentă — se poate întindă până la 15 ani. Acest tip cancerul bucal cancer apare, printre altele, și din pricina prezenței virusului HIV. Melanomul Celulele răspunzătoare de coloristica pielii se numesc melanocite, iar în cazul unei tumori maligne la nivel oral, melanocitele sunt umflate, roșiatice, au un aspect anormal și prezintă disconfort sau sângerare.

Prevención del cáncer bucal

Limfomul Acest tip de cancer apare în zonele cu țesut limfoid din cavitatea orală, precum baza limbii și zona amigdalelor; aceste cancere orale se dezvoltă în țesutul limfatic, parte integrantă a sistemului imunitar.

Acesta poate fi agresiv sau indolent, iar tratamentul limfomului depinde de stadiul cancerului.

cancerul bucal

Care sunt tipurile de tratament pentru cancerul oral Interventie chirurgicala Intervenția chirurgicală este un proces prin care sunt îndepărtate focarele tumorii maligne; sunt înlăturate toate țesuturile afectate, dar structurile neafectate ale cavității bucale rămân intacte. Radioterapia Prin radiografie se folosesc raze X, încărcate energetic, care ucid celulele canceroase; în ceea ce privește cancerul oral, radioterapia vine ca o completare a intervenției chirurgicale, pentru că previne o posibilă recidivare.

Este cancerul bucal procedeu de durată, desfășurându-se zilnic, timp de o lună și jumătate sau mai mult, în funcție de gravitatea problemei. Cu toate acestea, ea vine cu mai multe efecte secundare, precum hipoacuzia, hipotiroidismul și dificultăți la vorbire.

Cauze si factori de risc

Chimioterapia La fel ca radioterapia, chimioterapia este un proces de durată, desfășurat în decursul a mai multor luni, înainte de intervenția chirurgicală; sunt administrate medicamente oral sau prin tratament injectabilcare încetinesc dezvoltarea celulelor maligne, afectându-le structura ADN. Când există un risc mare de recidivare, chimioterapia este combinată cu radioterapia.

Prevenirea cancerului bucal: metode pe care le poti aplica Cancerul oral poate fi prevenit, iar prevenția și depistarea timpurie sunt cele mai eficiente metode prin care se poate trece peste această afecțiune, pentru că prevenția întotdeauna e mai ușoară decât tratamentul.

Cancerul oral — factori de cancerul bucal Factorii de risc sunt aspectele care contribuie la creșterea riscului de a dezvolta cancer.

În ce privește cancerul oral, alcoolul și tutunul reprezintă cei mai întâlniți factori de risc, alături de: cancerul anterior: persoanele care au suferit de un alt tip de cancer sunt mai predispuse la a dezvolta cancer bucal; istoricul genetic: dacă în familie au existat cazuri de carcinom cu celule scuamoase SCCcel mai frecvent tip de cancer oral, sunt șanse ca rudele de gradul I cancerul bucal dezvolte aceiași afecțiune; afecțiunea grefă-contra-gazdă: o afecțiune mai frecventă la persoanele care au suferit un transplant de celule stem, ea distruge cancerul bucal corpului, considerându-le corp străin; astfel, crește riscul dezvoltării cancerului cancerul bucal igiena orală precară: o igienizare incompletă duce la o sănătate orală deficitară dinți lipsă, gingii sângerânde, infecții etciar persoanele care sunt predispuse la o astfel de sănătate deficitară au un risc mai mare de a dezvolta celule maligne.

cancerul bucal

Tehnologiile moderne vin în ajutorul omului, iar specialiștii tratează și ajută la vindecarea cancerului bucal, însă contribuția pacientului trebuie să vină în faza de prevenție și depistare timpurie; cu cât controalele la medicul stomatolog sunt mai dese, cu atât șansele de a dezvolta cancer bucal sunt mai mici.

Ațiputeafiinteresat