Paraziti intracelulari. Marina Fedorenko Aplicatii practice ale conceptului de sanatate Coral Club

paraziti intracelulari

Mărimi și forme[ modificare modificare sursă ] Bacteriile prezintă o mare varietate de forme și dimensiuni, iar forma este un criteriu important de clasificare și identificare a bacteriilor, aceasta variind în funcție de vârstă și de factori ereditari specifici, uneori depinzând chiar și de mediul de cultură.

Meniu de navigare Paraziti intracelulari, Mărimi și forme[ modificare modificare sursă ] Bacteriile prezintă o mare varietate de forme și dimensiuni, iar forma este un criteriu important de clasificare și identificare paraziti intracelulari bacteriilor, aceasta variind în funcție de vârstă și de factori ereditari specifici, uneori depinzând chiar paraziti intracelulari de mediul de cultură. Celulele bacteriene măsoară aproximativ o zecime din lungimea unei celule paraziti intracelulari și au o lungime de 0,5 până la 5 micrometri. Account Options Există și unele excepții, cum este cazul paraziti intracelulari două specii care sunt vizibile cu ochiul liber: Thiomargarita namibiensis are jumătate de milimetru în lungime, [56] iar Epulopiscium fishelsoni poate ajunge chiar la 0,7 mm.

Celulele bacteriene măsoară aproximativ o zecime din lungimea unei celule eucariote și au o lungime de 0,5 până la 5 micrometri. Există și paraziti paraziti intracelulari excepții, cum este cazul a două specii care sunt vizibile cu ochiul liber: Thiomargarita namibiensis are jumătate de milimetru în lungime, [56] iar Epulopiscium fishelsoni poate ajunge chiar la 0,7 mm.

Paraziti intracelulari, Coccidiile

Unele bacterii se aseamănă cu o virgulăfiind în acest caz vibrioni, iar altele prezintă formă spiralată sau elicoidală, asemănător formei literei S, având spire neregulate sau regulate, fiind în acest caz spirili sau spirochete.

Mai pot avea formă de filament, care ajunge la zeci de microni lungime, fără a prezenta paraziti intracelulari transversale. Există de asemenea pe lângă aceste forme principale de observație și forme specifice și anume speciile pedunculate și cele filamentoase neramificate, pseudoramificate și ramificate. Au fost descrise și câteva specii cu forme neobișnuite, precum sunt bacteriile stelate. Grupări și asocieri[ modificare modificare sursă ] Multe specii bacteriene trăiesc solitare, ca celule izolate, dar unele se asociază în anumite formate specifice: speciile de Neisseria se asociază în diplococi în perecheStreptococcus formează lanțuri lungi, iar Staphylococcus se grupează sub paraziti intracelulari de ciorchine de strugure.

paraziti intracelulari

Cocii formează tetrada și sarcina, care sunt grupări constituite din patru, respectiv opt bacterii. Tetrada se formează prin înmulțirea într-un singur plan, dar în două direcții, iar sarcina prin înmulțire în două planuri distincte.

paraziti intracelulari

Gruparea în palisadă este proprie bacililor și are loc atunci când aceștia sunt dispuși în paralel. Bacteriile se pot grupa chiar și în număr mari mare, formând structuri multicelulare, precum sunt filamentele alungite de Actinobacteriaagregatele de Myxobacteria și hifele complexe de Streptomyces.

  1. Aveți posibilitatea să descărcați versiunea PDF a acestui articol și să o utilizați în scopuri offline ca pe note de citare.
  2. Diferența Dintre Parazitul Intracelular Obligatoriu și Bacteriofag | Microbiologie
  3. Paraziti intracelulari Coccidiile
  4. Papiloame stomac
  5. Coccidiile - Wikipedia, Paraziti intracelulari
  6. Ce inseamna helminti

De exemplu, în mediile sărace în aminoacizispeciile de Myxobacteria detectează prezența celulelor apropiate printr-un proces denumit detectare de cvorummigrează una către cealaltă și se agregă, formând structuri ce ating lungimi de μm și care sunt alcătuite din aproximativ High risk hpv chance of cancer și asocierile mai mari pot măsura de la câțiva micrometri în paraziti intracelulari până la o jumătate de metru, și pot fi formate din mai multe specii bacteriene, protiste și arhee.

Bacteriile care viețuiesc în biofilme prezintă un aranjament complex al componentelor celulare și extracelulare, paraziti intracelulari și structuri secundare, precum microcoloniile, care au rețele complexe de canale ce permit o mai bună difuzie a nutrienților.

paraziti intracelulari

Bacteriile care conviețuiesc în biofilme sunt mult mai dificil de distrus, în comparație cu bacteriile izolate. Bacteriile sunt organisme cu structură relativ simplă și cu dimensiuni reduse. Frecvent măsoară doar 0,5 μm, dar bacilii pot ajunge la o lungime de μm.

Sunt organisme procarioteașadar pentru ele este caracteristică lipsa unui nucleu celular delimitat de o membrană, iar materialul genetic este distribuit sub forma unei structuri paraziti intracelulari nucleoidice. Totuși, în citoplasmă se regăsesc plasmidemici molecule circulare de ADN care coexistă cu nucleoidul și care conțin gene ce pot fi transferate prin procesul de conjugare bacteriană.

paraziti intracelulari

Spațiul dintre membrana citoplasmatică și peretele celular este denumit spațiu periplasmic. Fiecare celulă bacteriană prezintă o membrană celularăcare este alcătuită majoritar din fosfolipide.

Această membrană delimitează conținutul celular și funcționează pe post de barieră, menținând în citoplasmă compușii esențiali ai metabolismului bacterian.

paraziti intracelulari

Lipsa unor membrane interne de la nivelul celulelor bacteriene presupune faptul că aceste reacții, care includ chiar și procese de transport de electroniau loc de-a lungul membranei celulare, între citoplasmă și partea externă a celulei spațiul periplasmatic. Majoritatea bacteriilor nu prezintă un nucleu delimitat de membrană, iar paraziti intracelulari genetic este reprezentat de un cromozom bacterian specific, paraziti intracelulari cele mai multe ori circular, alcătuit din ADNcare este localizat la nivel citoplasmatic sub forma unei structuri neregulate paraziti intracelulari nucleoid.

Ordinul Planctomycetes este o excepție, speciile conținând paraziti intracelulari nucleoid și diverse alte structuri citoplasmatice delimitate de membrane.

Dar ce rol au ele in evoluția speciilor? Virusurile sunt entitati genetice infectioase, submicroscopice, lipsite de enzime si metabolism propriu, ce traiesc si se reproduc pe seama organismelor gazda paraziti intracelulari. Sunt constituite dintr-un singur acid nucleic, ARN sau ADN, inchis intr-o capsida capsula de proteine se situeaza paraziti intracelulari frontiera dintre materia inerta si materia vie. Principalii factori care au influentat evolutia virusurilor sunt: mutatiile, recombinarile si reasortarile de material genetic. In urma cercetarilor s-au descoperit exista 3 teorii posibile.

Ațiputeafiinteresat