Surse parazitare

Infectiile cu paraziti intestinali - mai comune decat am crede Infectiile cu paraziti intestinali - mai comune decat am crede Publicat la data de: 21 Septembrie Infectiile parazitare intestinale sunt intalnite in intreaga lume, cu rate de prevalenta ridicate in multe regiuni.
Amebiaza, ascaridioza, infectia cu trichuriasis sunt printre cele mai frecvente surse parazitare din lume.
Peste 60 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu Toxoplasma gondii, care este una dintre cele mai frecvente infectii parazitare din lume.
Tricomoniaza, un parazit cu transmitere sexuala foarte frecvent, afecteaza aproximativ 3,7 milioane de persoane, iar cel putin 1. Ce sunt parazitii?
Parazitii au nevoie de o gazda pentru a supravietui si a se inmulti. Trei clase principale de paraziti pot provoca boli: protozoare, helminti si ectoparaziti. Protozoarele si helmintii afecteaza in mare masura intestinul, in timp ce ectoparazitii precum paduchi si acarieni se pot atasa sau pot patrunde in piele, ramanand acolo perioade lungi de timp.
Majoritatea protozoarelor si helmintilor tind sa surse parazitare nepatogeni nu cauzeaza boli sau duc la afectiuni foarte usoare. Unele, cu toate acestea, pot provoca boli severe la om.
Transmitere Infectiile parazitare cu protozoare si helminti pot fi raspandite prin: maini murdare, apa contaminata, alimente, deseuri, sol, fecale si sange, prin contact sexual, sau prin intepaturile de insecte. Infectia care se raspandeste pe calea fecal-orala este dobandita atunci cand o persoana ingereaza o sursa contaminata de fecale umane sau de animale caine sau o pisica. Parazitii care intra prin transmisie fecal-orala pot ramane in intestin sau pot migra prin peretele intestinal si invada alte organe precum plamani, inima, creier, ochi sau muschi.
Persoanele infectate raspandesc infectia atunci cand nu se spala pe maini in mod adecvat dupa ce au folosit toaleta. Orice ating ulterior poate fi surse parazitare cu paraziti si surse parazitare transmite mai departe infectia: manere, usi, produse alimentare, bani etc.
Simptome De multe ori fie nu exista simptome, fie acestea apar la ceva timp dupa infectare, perioada in care parazitul poate fi transmis in continuare unei alte persoane.